کد خبر: 770434
|
۱۴۰۵/۰۲/۰۵ ۱۶:۰۲:۲۰
| |

بعد از تنگه هرمز، نوبت انسداد تنگه باب‌المندب است؟

مقامات یمنی اعلام کرده‌اند که دست‌شان روی ماشه است و نه تنها در باب‌المندب، بلکه در بسیاری از جبهه‌ها حاضر به ورود به جنگ هستند. یکی از اقداماتی که می‌توانند انجام دهند، بسته شدن تنگه باب‌المندب است که می‌تواند برای آمریکایی‌ها فلج‌کننده‌ترین شرایط ممکن را ایجاد کند. اگرچه اکنون نیز بسته شدن تنگه هرمز برای کشتی‌های آمریکایی و متحدانشان مشکلات زیادی ایجاد کرده، اما بسته شدن باب‌المندب می‌تواند ابعاد گسترده‌تری داشته باشد.

بعد از تنگه هرمز، نوبت انسداد تنگه باب‌المندب است؟
کد خبر: 770434
|
۱۴۰۵/۰۲/۰۵ ۱۶:۰۲:۲۰

بعد از تنگه هرمز، نوبت انسداد تنگه باب‌المندب است؟

جعفر قنادباشی کارشناس مسائل خاورمیانه در گفت‌وگو با خبرنگار اعتماد آنلاین در ارزیابی خود از احتمال گسترده شدن محاصره دریایی ایران و بسته شدن تنگه باب‌المندب اظهار داشت: این گفته‌ها و اظهارات یا به نوعی تهدیدات آمریکا را باید هم با دیده تردید نگاه کرد و هم در کنار آن به عنوان بخشی از یک جنگ روانی در نظر گرفت. آمریکایی‌ها طی همین مدت اخیر، از آغاز جنگ ۱۲ روزه تاکنون، هر اظهار و هر گفته‌ای درباره ایران را همراه با جنگ روانی مطرح کرده‌اند؛ به این معنا که تلاش کرده‌اند بر افکار عمومی مردم ایران و مردم منطقه اثر بگذارند و به اصطلاح تأثیر روانی ایجاد کنند.

وی افزود: نخستین مسئله همین است. دوم اینکه باید دید آیا واقعاً چنین چیزی امکان‌پذیر است؛ یعنی گسترش تحریم‌ها و محاصره، آیا به صورت کامل عملی می‌شود؟ کشورهایی که متحد آمریکا هستند در منطقه، آیا آسیب نخواهند دید؟ تجارت بین‌المللی مختل نمی‌شود؟ رقبای آمریکا مانند اروپا، روسیه و چین که کالاهایشان از طریق دریا منتقل می‌شود، چگونه تحت تأثیر قرار می‌گیرند؟ بنابراین از نظر عملی و روانی، تحقق چنین محاصره‌ای بسیار با تردید روبه‌روست.

قنادباشی همچنین درباره محاصره کنونی گفت: همین محاصره موجود هم برای آمریکایی‌ها مشکلات زیادی ایجاد کرده و واکنش‌های زیادی به دنبال داشته است. به نظر می‌رسد آنها در حال حاضر به پیامدهای ناگوار این محاصره فکر می‌کنند و نگران هستند. هر روز بسته ماندن تنگه هرمز، اقتصاد جهانی را تحت تأثیر زنجیره‌ای قرار می‌دهد و نه تنها کالاهای مرتبط با نفت و پتروشیمی، بلکه کل اقتصاد جهانی و به‌ویژه اقتصاد آمریکا به شدت تحت تأثیر قرار می‌گیرد.

وی در ادامه به سناریوهای احتمالی بسته شدن تنگه باب‌المندب اشاره کرد و گفت: مقامات یمنی اعلام کرده‌اند که دست‌شان روی ماشه است و نه تنها در باب‌المندب، بلکه در بسیاری از جبهه‌ها حاضر به ورود به جنگ هستند. یکی از اقداماتی که می‌توانند انجام دهند، بسته شدن تنگه باب‌المندب است که می‌تواند برای آمریکایی‌ها فلج‌کننده‌ترین شرایط ممکن را ایجاد کند. اگرچه اکنون نیز بسته شدن تنگه هرمز برای کشتی‌های آمریکایی و متحدانشان مشکلات زیادی ایجاد کرده، اما بسته شدن باب‌المندب می‌تواند ابعاد گسترده‌تری داشته باشد.

وی افزود: کارشناسان نظامی و سیاسی معتقدند که آمریکایی‌ها در صورت ادامه تنش‌ها و خطا، ناگزیر به عقب‌نشینی خواهند شد و با مخمصه اقتصادی شدید روبه‌رو خواهند شد. اگرچه ممکن است خساراتی به ایران وارد شود، اما فشار اصلی اقتصادی و روانی بر آمریکا خواهد بود.

قنادباشی درباره سناریوی جنگ نظامی گفت: گزینه دیگری که وجود دارد، آغاز جنگ نظامی است. البته ممکن است نیروهای آمریکایی تلفات و خساراتی داشته باشند و ایران نیز آسیب ببیند، اما عمده فشار و خسارت اقتصادی متوجه آمریکا خواهد بود. واقعیت این است که آمریکا این محاصره را عمدتاً به عنوان فرصت یا زمینه‌سازی برای یک تهاجم نظامی علیه ایران ایجاد کرده، اما شواهد نشان می‌دهد ارتش آمریکا برای جنگ تمام‌عیار آمادگی ندارد.

وی در پایان تأکید کرد: هرچه زمان می‌گذرد، شرایط منطقه به خصوص گرما و شرجی خلیج فارس، نیروهای آمریکایی را بیش از پیش تحت فشار قرار می‌دهد و مشکلاتشان بیشتر می‌شود. بنابراین ادامه این تنش‌ها، هرچند می‌تواند تنش‌آفرین باشد، اما بیش از هر چیز به ضرر آمریکا و به نفع ایران خواهد بود.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها