افزایش تعداد کودکان رها شده در بهزیستی؛ فقر، اعتیاد و طلاق باعث برگشت فرزندخواندگان به مراکز نگهداری شده است
روزنامه هم میهن گزارش درباره فرزندخواندگانی که خانوادههای جدیدشان آنها را به مراکز نگهداری کودکان بدسرپرست برمیگردانند دارد.

روزنامه هم میهن گزارش درباره فرزندخواندگانی که خانوادههای جدیدشان آنها را به مراکز نگهداری کودکان بدسرپرست برمیگردانند دارد.
به گزارش هم میهن، بخشهای مهم این گزارش را در ادامه میخوانید:
بررسیها نشان میدهد مشکلات اقتصادی و افزایش اعتیاد و طلاق برگرداندن فرزندخواندگان را افزایش داده است.
آذرماه امسال بود که جواد حسینی، رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت، سالانه ششهزار کودک وارد بهزیستی میشوند. بررسیها هم افزایش ورودی بچههای بدسرپرست به مراکز در سه سال اخیر را تایید میکند. سال 71 که مهری سلمانزاده وارد این سیستم شد، دلیل رهاشدگی بچهها، این بود که پدرها خانه را رها میکردند و میرفتند و مادر بهدلیل فقر، بچه را رها میکرد یا به بهزیستی تحویل میداد.
سختترین روزهای مددکارانی که در مراکز دولتی و غیردولتی کار میکنند اما وقتی است که خانوادهها بچهای را برمیگردانند. خانم «ح» که 20 سال گذشته را به مددکاری همین بچهها گذرانده، از این تجربهها زیاد دارد. او از خانوادههایی میگوید که بچه را به سرپرستی گرفتهاند و بعد وقتی به سن بلوغ رسیده و قیافهاش عوض شده، او را برمیگردانند و میگویند زشت شده و ما این بچه را نمیخواهیم. این را که دقیقاً هرسال چه تعداد از قرارهای فرزندخواندگی، فسخ میشوند، مسئولان بهزیستی میدانند و جزئیات این اتفاق را، مددکاران و کارشناسانی که از نزدیک با این بچهها کار میکنند.
بالا و پایین کردن حرفهای مدیران دفتر مراقبت و توانمندسازی کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی نشان میدهد، تعداد این فسخها سالبهسال بیشتر شده. نمونهاش حرفهای حمیدرضا الوند، سرپرست دفتر مراقبت و توانمندسازی کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی که یکماه پیش گفت که در سال 1402، دو هزار و ۵۰۰ فرزندخواندگی انجام شده و از این میان ۶۷ مورد فسخ فرزندخواندگی اتفاق افتاده است. مقایسه این تعداد با سال 1402 نشاندهنده افزایشی بودن روند فسخ فرزندخواندگی است. سال 1400 سعید بابایی، مدیرکل امورکودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی اعلام بود که هرسال حدود 50 مورد فسخ فرزندخواندگی انجام میشود اما حالا بهنظر میرسد این عدد از میانیگن هرساله فاصله گرفته است.
دلایل افزایش فسخ فرزندخواندگی هنوز بهطور کامل مدون نشده اما مسئولان و کارشناسان مراکز دولتی و غیردولتی نگهداری کودکان بیسرپرست و بدسرپرست میگویند علاوه بر مسائل اقتصادی، فشارهای متفاوت مثل طلاق، رودربایستی اجتماعی و... روی بازگشت فرزندخواندهها تاثیرگذار است.
مسئولان چندمرکز نگهداری میگویند که در سه سال اخیر، تعداد بچههای مهاجر بیسرپرست یا بدسرپرست در این مراکز به طور چشمگیری افزایش داشته است. در بنیاد زینب کبری که یک مرکز غیردولتی است حالا از 24 کودک که همهشان هم پسرند، شش کودک مهاجر زندگی میکنند.
این واقعیت وجود دارد که برای بچههای مهاجر هیچ درخواستی از طرف خانوادههای ایرانی برای فرزندخواندگی وجود ندارد و تعدادشان روز به روز در حال افزایش است؛ آن هم بیشتر، بچههایی که پدر یا مادرانشان رد مرز میشوند و در ایران در خیابانها میمانند. بچههای مهاجر اشتراکات زیادی دارند؛ یکی اینکه معمولاً پدرشان به دلیل حمل مواد در زندان است و مادر ردمرز شده و رفته است.
دیدگاه تان را بنویسید