کد خبر: 206381
|
۱۳۹۷/۰۴/۱۰ ۱۱:۳۳:۰۰
| |

کارت زرد مجلس به وزیر جهاد کشاورزی/ نقش آقای «م» در انحصار صنعت دام و طیور/ حجتی: انحصار و دخل و تصرفی وجود ندارد

نمایندگان مجلس شورای اسلامی پاسخ‌های وزیر کشاورزی به نماینده مشهد را قانع‌کننده ندانستند و به او کارت زرد دادند.

کارت زرد مجلس به وزیر جهاد کشاورزی/ نقش آقای «م» در انحصار صنعت دام و طیور/ حجتی: انحصار و دخل و تصرفی وجود ندارد
کد خبر: 206381
|
۱۳۹۷/۰۴/۱۰ ۱۱:۳۳:۰۰

اعتمادآنلاین| سوال کریمی قدوسی نماینده مشهد در مجلس از وزیر جهاد کشاورزی در جلسه علنی صبح امروز درخصوص ایجاب انحصار در بازار دام و مرغ توسط آقای "م" با زیر پا گذاشتن قانون انحصار مطرح شد.

نماینگان پس از استماع توضیحات نماینده مشهد و اظهارات حجتی وزیر جهاد کشاورزی، با 113 رای موافق، 54 رای مخالف و 4 رای ممتنع از مجموع 198 رای نماینده حاضر پاسخ وزیر را قانع کننده ندانستند و به این ترتیب وزیر جهادکشاورزی کارت زرد گرفت.

صنعت طیور در سال گذشته 3000 میلیارد تومان خسارت متحمل شد

جواد کریمی قدوسی در جریان طرح سوال خود از وزیر کشاورزی مجلس گفت: بحث ما مربوط به صنعت دام و طیور است. این صنعت در طول انقلاب رشد خوبی داشته، اما نکته‌ای که باید به آن توجه داشت موضع انحصار است که از شیوه‌های نظام سرمایه‌داری است.

وی اضافه کرد: در دنیا شرکت‌های بزرگ چندملیتی انحصار اقلام عمده غذایی را به دست گرفته‌اند؛ مثلا حزب دموکرات انحصار پنبه و حزب جمهوری خواه در آمریکا انحصار سویا و ذرت را در اختیار دارد؛ یکی سیگار و دیگری اسلحه را به صورت انحصاری در دست دارد و این را به دنیا نیز تعمیم می‌دهند. در این شرایط به شرکت‌های کوچک اجازه ورود به عرصه داده نمی‌شود.

کریمی قدوسی با بیان اینکه 60 درصد انحصار ورود نهاده های صنعت دام و طیور در اختیار شخصی به نام «م» است یادآور شد:‌ حجم زیادی از ارز دولت به یک فرد داده می‌شود و این فرد روز به روز قدرت پیدا می‌کند. امثال این‌ها در اقتصاد نقش پیدا می‌کنند و انحصار باعث می‌شود اینها قیمت‌گذاری را در دست بگیرند که ضعف وزارت کشاورزی به چشم می‌خورد.

وی با تاکید بر ضرورت شکست انحصار از سوی وزارت کشاورزی گفت: ما سال گذشته شاهد تلفاتی شامل 35 میلیون قطعه مرغ در کشور بودیم و سه میلیارد تومان از محل آنفولانزا به صنعت طیور خسارت وارد شد و چه کسی پاسخگوی این خسارت است؟

نماینده مردم مشهد در مجلس با اشاره به اینکه تولید دام سبک و سنگین از 120 میلیون راس به زیر 60 میلیون رسیده اظهار کرد:‌ به علت ضعف مدیریت واکسن سازی رازی تلفات 35 میلیون قطعه مرغ اتفاق افتاده که ممکن است در یکی دو ماه آیند شاهد این اتفاق باشیم.

او با بیان این که طبق اظهار سازمان جهانی بهداشت ایران سال گذشته رتبه اول بیماری‌های تب برفکی را داشته اظهار کرد:‌ این در حالی است که ما موسسه رازی را داریم. پس چرا باید از این محل ضربه بخوریم؟

قیمت نهاده‌های و خوراک طیور در وضعیت کم التهاب است

محمود حجتی هم در پاسخ به سوال کریمی قدوسی نماینده مشهد درباره ایجاد انحصار در بازار دان و مرغ توسط آقای "م" در زیر پا گذاشتن قانون انحصار پاسخ داد.

وی در توضیح با بیان اینکه صنعت مرغداری صنعتی است که خدمت بزرگی به کشور ارائه می‌کند، گفت: صنعت مرغداری نزدیک به 2 و نیم میلیون تن در بخش تولید گوشت سفید و نزدیک به 900هزار تن تخم‌مرغ را روانه بازار تولید می‌کند. البته به دلایل خاص از نظر اقلیمی و سیاست‌های برنامه‌ای که داشته‌ایم اغلب نهاده‌های مورد نیاز این صنعت وارداتی است.

حجتی ادامه داد: با وجود همه محدودیت‌هایی در ارتباط با بازار ارز و تلاطم های ارزی دولت، ستاد اقتصادی دولت و رئیس جمهور حمایت‌های ویژه‌ای برای در اختیار گذاشتن ارز به این افراد را در نظر گرفته‌اند که ارز برای این افراد به قیمت 3800 و بدون تعلل داده می شود.

وی با بیان اینکه در 7 الی 8 ماه گذشته با افزایش قیمت روبرو بوده‌ایم، گفت: امروز دلار با قیمت 3800 تومان به واردکنندگان می دهیم که این میزان سال گذشته 3200 تومان بود. همچنین افزایش قیمت نیز در بازار جهانی در این عرصه داشتیم. ذرت را سال گذشته کمتر از 200 دلار خریداری می‌کردیم اما در این روزها و ماه‌ها نرخ ذرت تا 250 دلار نیز افزایش داشته است. هم اکنون نرخ ذرت به 235 الی 240 دلار می‌رسد بنابراین این افزایش قیمت‌ها در بازار جهانی و در نهایت بر وضعیت واردات ما تأثیرگذار است.

وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه در سال گذشته نزدیک به هفت هزار و 200 میلیون تن ذرت واردات داشتیم که امسال بر حسب افزایش تقاضا میزان ذرت بیشتری وارد می کنیم، افزود: ما از فروردین تاکنون دو شوک قیمتی مقطعی در بازار را تجربه کردیم؛ یکی از شوک‌ها مربوط به زمانی است که ارز 4200 تومانی مطرح شد آن هم چون چند روزی را واردکنندگان پشت درب بانک مرکزی ماندند و یک التهاب قیمتی نیز در زمان بحث مربوط به کامیون‌داران مطرح شد که در آن مقطع نیز شاهد التهابات یک هفته‌ای بودیم و ما تلاش کردیم با توجه به ذخایر موجود این التهاب را به حداقل برسانیم.

حجتی ادامه داد: امروز وضعیت ذخایرمان و کشتی‌های در حال تخلیه نهاده‌های مورد نیاز و همچنین در زمینه قیمت شرایط مناسبی داریم و قیمتی که امروز برای خرید در بندر امام توسط واردکنندگان اعلام می‌شود قیمتی است که سازمان حمایت اعلام می‌کند و نهاده‌ها از نظر قوانین و مقررات آیین‌نامه‌های دولت جزو محصولاتی است که احکام تعزیراتی بر آن حاکم است.

وی افزود: از نظر مقررات شکل و ظاهر انحصار و دخل و تصرفی وجود ندارد و ذخایر را کنترل می کنیم تا کشور دچار مشکل کسری نشود، همچنین کشتی های بین راهی و ارز تخصیصی نیز مورد نظارت وزارتخانه است. وقتی قرار است روزی یک میلیون تن نهاده وارد کشور شود، اگر با کسری مواجه شویم تاثیرات قیمتی فزاینده ای دارد که باید با آن برخورد شود. حدود 160 شرکت درخصوص واردات ذرت فعالیت دارند و سیاست ما همان سیاست زنجیره ای است و معتقدم تامین نهاده ها باید توسط تعاونی ها و اتحادیه ها تامین شود.

وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: تعاونی ها باید با در اختیار داشتن منابع صندوق توسعه بخش کشاورزی واردکننده باشند تا با حداقل قیمت بتوانند نهاده ها را در اختیار اعضای خود قرار دهند. حدود 3 یا 4 شرکت وجود دارند که 80 تا 90 درصد واردکننده هستند و شرکت مورد اشاره نیز حدود 45 درصد از حجم عملیات ذرت را بعضی از سال ها در اختیار داشته است، حال باید حرکت این شرکت را متوقف کنیم یا دیگر شرکت ها باید تقویت شوند؟ اگر قرار است حرکت این شرکت متوقف شود، باید مشخص شود که براساس چه ملاک و قانونی این موضوع باید انجام گیرد.

حجتی ادامه داد: با توجه به حساسیت های ارزی کنترل و نظارت بازار انجام می شود و وظیفه من این است که تعاونی ها و شرکت های تولیدکننده را حمایت کنم تا بتوانند نهاده ها را وارد کنند. همچنین باید تسهیل گری انجام شود تا اجحافی در حق تولیدکنندگان طیور نشود.

وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: وضعیت تولیدات کشور به نحوی است که دیگر نیازی به سلطان شکر نیست چرا که در سال 96 دو میلیون تن شکر تولید شده است این در حالی است که در سال 92 یک میلیون و صد هزار تن شکر تولید شد. البته حدود صد هزار تن شکر کسری وجود دارد اما در هر صورت فکر نمی‌کنم نیاز به واردات باشد اما در خصوص محصول ذرت به واردات این محصول نیاز است.

وی ادامه داد: تولید ذرت به مصرف آب قابل توجهی نیاز دارد هر چند که ذرت علوفه‌ای تولید می‌شود اما ذرت دانه‌ای به صورت کشت متراکم است و عرضه متنوعی دارد. در سال 97 شرکت پشتیبانی امور دام خریدهای لازم را انجام داده هر چند که معتقد به حضور شرکت دولتی نیستیم.

حجتی افزود: یک میلیون تن ذرت و یک میلیون تن سویا توسط شرکت پشتیبانی امور دام سفارش داده شده است که به طور طبیعی سهم شرکت مورد نظر آقای کریمی قدوسی را محدود می‌کند اما باید توجه کرد که واقعیاتی نیز در این زمینه وجود دارد. حمایت، پشتیبانی، تربیت و آموزش تولیدکنندگان عمده به صورت مستقیم و تولیدکنندگان خرد از طریق اتحادیه تعاونی انجام می‌شود اما در هر صورت در اروپا نیز وضعیت به همین شکل است و اگر راهکار مطلوب تری وجود دارد ارائه شود.

وی گفت: در این زمینه وجود شرکت دولتی و رسیدگی‌های این شرکت صحیح نیست هر چند که شرکت پشتیبانی امور دام در لیست شرکت‌های قابل واگذاری قرار گرفته اما به دلیل ضرورت‌ها تاکنون حفظ شده است.

حجتی در پایان تاکید کرد که قیمت نهاده‌های دامی و خوراک طیور در وضعیت کم التهاب یا بی‌التهابی قرار دارد البته کسی که عمده بازار در اختیارش است ممکن است اگر بخواهد و نظارتی بر آن نباشد، در بازار دخل و تصرف داشته باشد. اما در هر صورت باید نظارت‌ها انجام شود و روی موضوع اعمال نظارت‌ موثر باید اقدامات لازم انجام شود.

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان

دیدگاه تان را بنویسید

اخبار روز سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان

    خواندنی ها