گارد ویژه بخش کشاورزی کرمان در برابر هجوم ملخ ها
بعد از اعلام هجوم ملخ ها به استانها و آشکار شدن نشانه هایی از هجوم این آفت در مناطق شمالی و جنوبی استان کرمان متولیان بخش کشاورزی نیز تدابیر و گارد حفاظتی ویژه ای را در برابر هجوم ملخ ها به مزارع و باغات این استان طراحی و اجرایی کردند.
اعتمادآنلاین| شنیدن خبر هجوم میلیون ها ملخ های صحرایی به کشور و استان کرمان در کنار استانهایی مانند فارس، سیستان و بلوچستان، بوشهر و هرمزگان ترس و دلهره ای را در دل هر شنونده ایجاد می کند.
هجوم ملخ ها به مزارع کشاورزی مساوی با از بین رفتن محصولات و به خطر افتادن امنیت غذایی مناطق است که البته با تدابیر مسئولان و کارشناسان جهاد کشاورزی این مهم در استان کرمان در حد قابل قبولی مدیریت شده است.
ملخ صحرایی که پس از طی هزاران کیلومتر از عربستان به خلیج فارس و سپس ایران رسیده اکنون با گارد ویژه حفاظت مزارع در استان کرمان روبرو شده است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی جنوب استان کرمان با اشاره به اعلام سازمان فائو مبنی بر اینکه وضعیت ایران از حالت زرد به نارنجی تبدیل شده است، گفت: وضعیت ایران هم اکنون در حالت نارنجی و این موضوع کاملا درست است.
سعید برخوری افزود: ملخ های زیادی از بهمن ماه سال گذشته وارد ایران شده است و این امر وضعیت هشدار است.
به گفته برخوری تخم گذاری ملخ ها دور از چشم کارشناسان کشاورزی و کشاورزان موجب تشکیل دسته های میلیونی ملخ و در نتیجه از بین رفتن محصولات کشاورزی می شود.
وی اضافه داد: جنوب استان کرمان از بهمن سال گذشته با هجوم ملخ های صحرایی دست و پنجه نرم می کند.
وی با بیان اینکه ملخها از شبه جزیره عربستان به سمت کشور ما آمده اند تصریح کرد: امسال کشور عربستان به دلیل مختلف با ملخ های صحرایی مبارزه نکرد و همین امر سبب شد از بهمن ماه سال گذشته این ملخ ها وارد ایران شوند که بخشی از جنوب استانهای فارس، کرمان و هرمزگان را درگیر این آفت کند.
وی افزود: تالاب جازموریان و سرسبزی مراتع جاذبه بسیار خوبی برای حضور ملخ های صحرایی به شمار می رود.
وی اظهار داشت: جنوب استان کرمان از بهمن ماه سال گذشته در حال ردیابی و مبارزه با ملخ صحرایی است و تاکنون حدود هزار و 400 هکتار از این منطقه سمپاشی شده است.
برخوری با بیان اینکه مزارع قبل از رسیدن تخم ملخ ها به مرحله پورگی یعنی قبل از یافتن قدرت پرواز سم پاشی می شود اظهار داشت : وضعیت هجوم ملخ ها در مزارع جنوب کرمان تحت کنترل است.
وی تاکید کرد: ملخ ها تاکنون هیچ خسارتی به مزارع کشاورزی نرسانده و در حال حاضر در حال مبارزه با این آفت در مراتع هستیم.
عاقبت ورود ملخ های صحرایی به جنوب استان کرمان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان گفت: این ملخ ها در دسته های چند صد هزار تایی از عربستان و خلیج فارس عبور کرده و به هرمزگان آمده اند و اکنون جنوب استان های کرمان و فارس را درگیر کردهاند.
برخوری با بیان اینکه تالاب جازموریان در جنوب استان کرمان یکی از میزبانان سنتی این ملخ بوده است، افزود: با توجه به خشک شدن تالاب در سال های گذشته و کمبود علوفه در این منطقه این نگرانی وجود داشت که دسته های ملخ به مزارع و باغ های شهرستان های جنوبی هجوم ببرند.
وی تصریح کرد: تاکنون 700 هکتار از مزارع جنوب استان برای مقابله با ملخ های مهاجر سمپاشی شده و گروه های اعزامی از سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان و وزارت جهاد کشاورزی در منطقه حضور دارند و سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد فائو نیز در رصد و کنترل این افت با ما همکاری می کند، پس جای نگرانی نیست.
برنامه ریزی برای زمین گیر کردن ملخ ها در جنوب کرمان
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان از آمادگی کامل این سازمان برای زمین گیر کردن ملخ های صحرایی خبر داد و گفت: تمهیدات لازم برای مبارزه با ملخ های صحرایی در هفت شهرستان جنوبی استان کرمان اتخاذ شده است.
مجید فرخی افزود: یک فروند هواپیمای سمپاش و 10 دستگاه ماشین مجهز به دستگاه سم پاش در منطقه جازموریان آماده مبارزه با ملخ صحرایی است.
وی بیان کرد: با توجه به هجوم ملخ صحرایی به برخی استان های همجوار خلیج فارس و نظر به هشدار سازمان حفظ نباتات مبنی بر آمادگی کامل برای مبارزه در دشت جازموریان، با پیگیری به عمل آمده، دیده بانان و دستگاه های مبارز مستقر هستند و جای هیچگونه نگرانی نیست.
شبکه های پیش آگاهی مبارزه با آفت ملخ در کرمان فعال شده است
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: هم اکنون شبکه های پیش آگاهی و مراقبت مبارزه با آفت ملخ در کرمان فعال شده است.
محمدرضا پورخاتون افزود: ملخ های صحرایی یکی از آفاتی هستند که کشورهای مختلفی را گرفتار کرده اند.
وی با اشاره به اینکه جمعیت ملخ ها در عربستان کنترل نشده تصریح کرد: بی شک این کم کاری، موجب سرایت جمعیت زیادی از ملخ ها به سایر کشورها می شود.
پورخاتون با بیان اینکه طی 2 روز گذشته گزارشی از مرکز خدمات کشاورزی در منطقه دولت آباد کرمان مبنی بر مشاهده ملخ های مهاجر دریافت شد گفت: بلافاصله کارشناس کشاورزی به این منطقه اعزام شدند.
وی تصریح کرد: پس از مشاهده و تایید وجود ملخ های صحرایی مهاجر به صورت محدود در پنج هزار هکتار از اراضی منطقه دولت آباد سم و پاشی و کانون کوبی از صبح امروز آغاز شد.
پور خاتون تاکید کرد: هم اکنون سم پاشی و کانون کوبی ملخ صحرایی مهاجر در اراضی کشاورزی دولت آباد با موفقیت انجام شده است.
وی با تاکید بر اینکه زیرساخت ها به منظور مقابله با ملخ صحرایی در استان کرمان آماده است از مردم و کشاورزان خواست در صورت مشاهده موارد مشکوک در زمینه وجود ملخ ها مراتب را از طریق شماره تلفن های 09133991088 مدیریت حفظ نباتات و 32521034 اطلاع دهند.
وی افزود: مبارزه با ملخ های صحرایی به عنوان آفت مزارع طی سال گذشته در استان کرمان با موفقیت انجام شد.
پورخاتون با اشاره به اینکه هم اکنون باغات و مزارع از نظر وجود آفت ملخ صحرایی مورد بررسی قرار می گیرند تصریح کرد: در صورت افزایش جمعیت ملخ های صحرایی از حد مجاز مبارزه شیمیایی علیه این آفت انجام می شود.
بر اساس اعلام مسئولان، برای مبارزه و جلوگیری از بروز خسارت جدی به مزارع کشاورزی ناشی از شیوع این آفت، نیاز به حداقل بیش از 120 میلیارد ریال نقدینگی است که از ستاد مدیریت بحران درخواست شده که در صورت تامین این رقم می توان با این میهمان ناخوانده مبارزه ای اساسی داشت و از گسترش آن جلوگیری کرد.
سازمان خوارو بار کشاورزی ملل متحد(فائو) نیز در گزارش خود آورده است:برخی ازگروههای ملخ صحرایی به سمت عربستان حرکت کرده و درماه مارس درآنجا تخم گذاری کردند،سپس به سمت جنوب غرب آسیا حرکت کرده و گروههای بزرگتر تشکیل داده و گیاهان زراعی، باغی و حتی علف های هرز را می خورند، این نوع ملخ قدرت پرواز بسیار زیادی دارد و در یک شبانه روز می تواند تا 150 کیلومتر پرواز کند.
این نوع از ملخ ها در مسیر عبور خود با تغذیه از سبزینه های مختلف از جمله جنگل ها، باغهای میوه، علوفه، غلات، صیفی و مراتع را از بین می برند و با توجه به قدرت تخریبی بالایی که دارند باعث قحطی در منطقه نیز می شوند.
همچنین ملخ صحرایی می تواند 6 تا 20 ساعت بدون وقفه با سرعت وزش باد 12 تا 120 کیلومتر برساعت پرواز کند.
بر اساس اعلام فائو و کارشناسان بخش کشاورزی، ملخ های صحرایی آفت هایی خطرناک برای کشاورزی کشور محسوب می شوند که در صورت تداوم حضور آنان می توانند امنیت غذایی را نیز مختل کنند.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید