انتصار:
مذاکرات ایران و آمریکا در وضعیت نیمه بنبست است؛ طرح کنسرسیوم توانایی حل بنبست را ندارد
نادر انتصار گفت: دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و امریکا، دشوارترین دور این گفتوگوها بوده است. به نظر میرسد در این مرحله، امریکا تاکید بیشتری بر توقف کامل غنیسازی در ایران داشته و در مقابل، ایران نیز موضع خود را با شفافیت و صراحت بیشتری بیان کرده است. اکنون، پس از پایان این دور از مذاکرات، به باور من روند گفتوگوها در وضعیتی نیمهبنبست قرار گرفته است.

حدیث روشنی- روزنامه اعتماد با نادر انتصار گفتوگو کرده است.
به گزارش اعتماد، بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
- ایالات متحده دستکم آنگونه که از دیدگاه من برمیآید هنوز راهبرد مشخص و یکپارچهای را ارایه نکرده است. بهویژه شخص دونالد ترامپ که در حال حاضر تحت فشارهای جدی داخلی قرار دارد، از جمله فشارهایی که از سوی لابی اسراییل اعمال میشود؛ لابیای که نباید در سیاست داخلی ایالات متحده نادیده گرفته شود.
- از طرفی ترامپ فردی غیرقابل پیشبینی است و مواضع او بهطور مداوم در حال تغییر است: روزی از عدم تمایل به جنگ سخن میگوید، روز دیگر تهدید به بمباران میکند و سپس از تمایل به صلح حرف میزند. این بیثباتی در موضعگیریها، به نوعی به سردرگمیها در تیم مذاکرهکننده امریکا دامن زده است؛ پدیدهای که در زمان مذاکرات برجام شاهد آن نبودیم.
- دور پنجم مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و امریکا، دشوارترین دور این گفتوگوها بوده است. به نظر میرسد در این مرحله، امریکا تاکید بیشتری بر توقف کامل غنیسازی در ایران داشته و در مقابل، ایران نیز موضع خود را با شفافیت و صراحت بیشتری بیان کرده است. اکنون، پس از پایان این دور از مذاکرات، به باور من روند گفتوگوها در وضعیتی نیمهبنبست قرار گرفته است.
- طرح کنسرسیومی که اخیرا و احتمالا از سوی برخی کشورهای عربی پیشنهاد شده توانایی حل بنبست موجود در مذاکرات را ندارد. ایران از اوایل انقلاب تجربهای تلخ از موضوع کنسرسیوم دارد. هرگاه ایران تقاضای دریافت حتی مقدار بسیار کمی اورانیوم غنیشده برای مقاصد پژوهشی و دانشگاهی داشته، با آن مخالفت شده است.
- طرح کنسرسیوم، در عمل راهحلی برای خروج از بن بست نخواهد بود. حتی اگر روزی قرار باشد چنین کنسرسیومی شکل بگیرد، باید در کنار غنیسازی داخلی و منطبق با نیازهای مشخصشده ایران تعریف گردد. در غیر این صورت، این طرح بهجای کمک، خود به مانعی در مسیر پیشرفت مذاکرات بدل میشود.
- اگر تیم ترامپ واقعا به این نتیجه رسیده باشد که ایران باید بهطور کامل غنیسازی را کنار بگذارد، این مذاکرات به نتیجه نخواهد رسید
- کشورهایی مثل قطر و عمان میتوانند نقش واسطهای موثری در روند مذاکرات ایفا کنند، اما این بهمعنای تأثیرگذاری قطعی آنها نیست. نقش اسراییل در این مذاکرات بسیار پررنگتر و در سطحی بالاتر است؛ در مقایسه، کشورهای عربی در موقعیتی نیستند که بتوانند تأثیری مشابه یا همسطح بگذارند. من شخصا امید چندانی ندارم که ورود قطر یا سایر کشورهای عربی به روند مذاکرات بتواند تحول عمدهای ایجاد کند.
- این تصور که کشورهای عربی بتوانند به عنوان وزنهای موثر در جلوگیری از جنگ احتمالی ایفای نقش کنند، چندان واقعبینانه نیست.
دیدگاه تان را بنویسید